BequesDISS un projecte compromés amb l’educació

 

Cinc joves que aquest any han acabat 2on de Batxillerat a instituts públics de Barcelona i l’Àrea Metropolitana han estat premiats amb la beca d’estudis de la Fundació Agbar del programa «Joves Talents DISS». La beca els permetrà accedir a la Universitat i fer la carrera que somnien: cobreix la matrícula, la carrera sencera i 1.500 euros per a despeses vàries. Tots ells són joves amb un nivell acadèmic extraordinari que, per dificultats socials, no tindrien accés a estudis superiors. Ara podran fer-ho a la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica o la Universitat Autònoma, els tres centres que participen al programa. La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) és qui coordina el projecte a través de Aula Actual.

Els alumnes premiats, dues noies i tres nois, volen estudiar psicologia, enginyeria química, enginyeria civil i física. En concret, els estudiants que han rebut la beca són de l’IES Numància de Santa Coloma de Gramenet (1); l’IES Barcelona Congrés (Nou Barris, Barcelona) (1), l’IES Pau Claris (Ciutat Vella, Barcelona) (1) i l’IES Maria Aurèlia Campmany de Cornellà de Llobregat, on dues alumnes han estat les guanyadores de les beques.

El programa de beques “Joves Talents DISS” està destinat a fomentar el desenvolupament formatiu de persones amb talent, però que per la situació familiar no poden accedir a la universitat, bé sigui per mitjans econòmics o per falta de suport en el seu entorn. Les beques s’especialitzen en els camps de la transformació digital, la innovació, la sostenibilitat i el desenvolupament social.

Per poder accedir a una beca, s’ha analitzat l’expedient acadèmic dels i les estudiants, la situació socioeconòmica i la motivació personal a través de la sol·licitud d’informació i la realització d’entrevistes en profunditat.

El jurat de les beques, format per la responsable de projectes de la Fundació Aigües de Barcelona, Bea Beza; la directora del Museu Agbar de les Aigües de Barcelona, Sònia Hernàndez; el director d’Aula Actual, Jordi Balcells i la coordinadora de l’Aula Actual, Aurora Gómez, han subratllat l’elevat «esforç i la constància dels merescuts premiats amb la beca». A les seves motivacions personals, els estudiants han destacat els objectius per a escollir la carrera. O.S, alumna de l’IES Maria Aurèlia Campmany de Cornellà, ha subratllat com a projecte de futur dedicar-se a l’àmbit de la investigació en psicologia «perquè és un camp que està poc desenvolupat i és indispensable conèixer la conducta de l’ésser humà.» O.A, també de l’IES de Cornellà, vol estudiar enginyeria química per treballar en un laboratori. P.A, per la seva part, vol estudiar enginyeria civil per dedicar-se a la construcció i J.J somnia amb arribar a desenvolupar sistemes operatius o aplicacions mòbils. Des de Santa Coloma de Gramenet, l’estudiant seleccionat vol ser físic «per investigar sobre els misteris de l’univers.»

Les beques «Joves Talents DISS» sorgeixen de la col·laboració entre la Fundació Agbar i la CONFAVC per ajudar els col·lectius més vulnerables de la societat, cadascun des del seu àmbit d’actuació. Aquest és el tercer any en què es duu a terme aquest programa de beques, a través del qual es volen donar oportunitats als joves que en els seus instituts s’ha detectat potencial en qualsevol dels vectors de transformació de la societat i de l’empresa seguint el model DISS (Digital, Innovador, Sostenible, Social). La Fundació Agbar explica que aquest és un projecte a llarg termini, amb el qual s’ha previst facilitar la vinculació entre l’empresa i el desenvolupament professional d’aquests becaris mitjançant accions de mentoring, pràctiques d’empresa o reclutament local.